Thursday, September 3, 2009

LIVERPOOL

You'LL Never Walk Alone.
Kata-kata ini yang membuatkan aku sentiasa yakin dan terus yakin dengan keupayaan Liverpool mendapat kejuaraan Liga Perdana musim ini. Namun, beberapa game sebelum ini terus menguji kesetiaan aku. Menguji lagi berapa lama peminat akan menanti dengan sabar gelaran juara liga perdana milik Liverpool. Walaupun ditakdirkan gagal lagi musim ini. Aku tetap redha dan sabar.

Sammy Hyppa, Álvaro Arbeloa, Xabi Alonso melangkah kaki keluar dari Anfield membuatkan corak permainan Liverpool sedikit goyah dan agak terumbang ambing. Pada aku Kehilangan Sammy Hyppa sememangnya mungkin tiada memberikan kesan ape-ape dalam corak permainan Liverpool. Sering kali dilihat Sammy Hyppa banyak menghabiskan masa di bangku simpanan. Namun, bekas player Chelsea dan Portsmouth iaitu Glen Johnson mungkin boleh memberikan sinar kepada Liverpool untuk menjulang kejuaraan Liga musim ini. Tiba-tiba Álvaro Arbeloa ingin meninggalkan Anfield. Pada aku mungkin dia merasakan kedudukannya sebagai First Team player akan terjejas. Jika dilihat sekarang pun memang betul-betul boleh menjejaskannya. Paling teruk apabila rakan senegaranya juga ingin meninggalkan Anfield. Aku seakan-akan kurang boleh menerima kenyataan bahawa Xabi Alonso akan meninggalkan Liverpool. Seorang player yang membantu Liverpool memenangi Champion League pada 2005, dan beberapa Goal yang sempurna dari seorang player yang pada aku cukup sempurna mengawal perlawanan di barisan tengah bersama-sama Javier Mascherano. namun, apakan daya. Inilah bola sepak. Player datang dan pergi meninggalkan Anfield. Disaat kita terlalu sayang pada seseorang player, kita akan merasakan kehilangannya.

Tempat Xabi Alonso diganti dengan seorang player dari Roma, Alberto Aquilani yang dilihat akan menggantikan tempat Xabi Alonso. Sekarang Aquilani masih dihimpit kecederaan. Dan tempatnya di isi dahulu oleh player muda tapi sudah beberapa musim di Anfield, Lucas Leiva.

Ini barisan Player Liverpool untuk musim ini. Aku tidak pasti samaada semua player yang ada akan terus kekal. Namun, tiada siapa dapat membaca apa yang ingin dilakukan oleh Bernitez. Seperti slogan yang sentiasa ada dianfield. "WE TRUST RAFA"

Liverpool FC Squad - 2009-2010

1.Diego Cavalieri
2.Glen Johnson (new)
4.Alberto Aquilani (new)
5.Daniel Agger
8.Steven Gerrard
9.Fernando Torres
10.Andriy Voronin
11.Albert Riera
12.Fabio Aurelio
15.Yossi Benayoun
16.Sotirios Kyrgiakos (new)
18.Dirk Kuyt
19.Ryan Babel
20.Javier Mascherano
21.Lucas Leiva
22.Emiliano Insua
23.Jamie Carragher
24.David Ngog
25.Pepe Reina
31.Nabil El Zhar
37.Martin Skrtel
38.Andrea Dossena
40.Daniel Sanchez Ayala

Dan ada beberapa lagi player muda dalam squad Liverpool.
Ini rangkuman perlawan-perlawanan Liverpool dalam 4 game yang lalu. Liverpool pada hari sabtu nanti akan menghadapi Burnley. Aku akan sentiasa mendoakan kejayaan Liverpool. InsyaAllah....

No comments: