Wednesday, February 29, 2012

Ironik Tentang Marah

Marah???

Semua orang pernah marah. giler tak pernah ade orang marah. kebal giler hati beliau sehingga tak mampu untuk marah.

Aku marah sebab ada sebab. aku bukan malaikat atau nabi yang mempunyai kelebihan untuk menangkis segala rasa yang tak elok. yang boleh kawal segala masalah. yang boleh mengubah marah jadi gembira.

Aku akui sifat panas baran memang ada dalam diri aku.. dah banyak cermin aku pecahkan untuk menampakan rasa marah tu. dah banyak biji handphone aku pecahkan untuk rasa puas kerana marah. aku berhak untuk pecahkan apa saja. kerana ketika itu aku sedan/tengah marah. kepala aku jugak berkali-kali berdarah hanya kerana aku marah. prinsip aku. biar aku yang rasa sakit tu. bukan orang lain.

kerana marah aku banyak hilang peluang, dan macam-macam lah. aku tak boleh control marah aku. sebab aku takkan menyesal bila aku dah hilang macam-macam. tapi lama kelamaan penyesalan aku suka menghimpit diri aku. itulah kehidupan. yang hilang akan jadi bayangan kepada kehidupan. mula rasa resah. gelisah. payah.

sejak aku tengok drama 'jujur aku dayus' aku makin gelisah. aku takut aku jadi dayus hanya kerana marah. aku banyak cakap. suka cakap. tapi bila tiba untuk bercakap. aku menjadi tak bercakap. diam terpaku macam kayu. aku tak nak menjadi suami dayus. tapi aku jugak tak nak orang salah faham.

terima aku segalanya. terima aku keputusan aku. terima aku apa aku akan buat. terima marahku kerana aku layak untuk marah.

No comments: